Tarayıcınıza girip “iyi ve profesyonel bir web sitesi nasıl olmalıdır?” diye sorduğunuzda bulacağınız cevaplar aşağı yukarı aynıdır. Örneğin; özgün olmalı, hızlı olmalı, mobil uyumlu olmalı, SEO optimizasyonu yapılmış olmalı ve benzeri gerçekten önemli ve doğru olan birçok madde yer alır bu sorunun cevap listesinde.
Web Tasarımcısı profesyoneller bu maddeleri en doğru şekilde karşılayabilmek için tüm bilgi ve tecrübelerini yaptıkları işe yansıtarak gerçekleşebilecek en iyi sonucu ortaya çıkartmak için çalışır elbette, ama teknik alt yapı olarak…
Aslında ne kadar renkli, ne kadar hızlı bir site yaparsanız yapın, eğer doğru içeriklerle beslenmemişse yapılan iş asla hedefine ulaşmaz. Peki doğru içerik nasıl oluşturulur? Bu noktada isterseniz profesyonel bir tasarım ajansından destek alabilirsiniz tabi fakat unutmamanız gereken tek şey kimsenin sizin işinizi sizden daha iyi bilmesinin mümkün olmadığıdır. Yani istediğiniz web sitesinin proje yöneticisi aslında siz olmalı ve planlamaya zaman ayırmalısınız. Öncelikle size yardımcı olabilecek birkaç önerimiz var bu adımları izlediğinizde hem doğru bir planlama yapabilir hem de etkili bir sonuç elde edebilirsiniz. O zaman birinci adımımız ile başlayalım:
1.Hedef Belirleyin: İçeriğinizin amacını tanımlamak işe başlamak için en iyi yoldur. Açık ve kolay anlaşılabilecek içerik hedefleri belirleyin. İçeriğin odak noktasını belirleyerek, ne anlatmaya çalışıyoruz ve nihai tüketicilerin ne anlamasını istiyoruz netleştirin.
2.Konunun Uzmanlarını Seçin: Daha önce dediğimiz gibi bir web tasarım ajansı veya profesyonel metin yazarı ile çalışsanız bile, şirketinizdeki uzmanlarınıza danışmanız gerekir. Firmanızdaki ürün ve hizmetlerinizle ilgili en iyi teknik veya arka plan bilgilerini sağlayabilecek kişileri tanımlamak, içerik planlama sürecinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ayrıca, bu kişilerin projeye katılımlarını sağlamanız hem tüm süreci tek başınıza yüklenmenizi engelleyerek iş yükünüzü azaltır, hem de içeriğin etkisini güçlendirir.
3. Hedefleri İletin: İçerik stratejinizin hedeflerini belirledikten sonra, bunları projenizde size destek olacak ekibinize açıkça iletin. Bu, bir takım üyesi içeriğin neden oluşturulduğunu anlamadığı takdirde oluşacak zaman kaybının önüne geçer. İçeriğin neden yaratıldığının iyi anlaşılması projenizin hızlı sonuçlanmasında size yardımcı olacaktır.
4. Zaman Çizelgeleri Oluşturun: Bir içerik yaratma projesi stratejisinin uygulanmasına giden yolda yapılan planlamanın bir parçası ise zaman çizelgeleri yaratmaktır. İçerik oluşturma programını planlarken gerçekçi olun, ancak iş dönüşümü için çok fazla zaman ayırmayın. Zaman çizelgelerini yaratırken, projeye katılan kişilerin normal iş yüklerini ve görevlerini göz önünde bulundurun.
5. Bir Strateji Haritası Oluşturun: Zaman çizelgeleriyle ve ilişkili kişilerle alakalı strateji yaratmak bir içerik planlama projesinin başarısına katkıda bulunacaktır. Web sitenizin içerik stratejisini oluşturmak için, hangi sayfalarda ne yazacağını belirleyerek bir site haritası oluşturun. Web siteniz ve diğer içerik parçaları için bloglar oluşturuyorsanız, konuları, yazarları ve yayın tarihlerini listeleyen bir editör takvimini bir araya getirin.
Bu adımların sonucunda ortaya çıkan harita ile artık sitenizin teknik alt yapı kurulumunu, SEO ve mobil optimizasyonlarını ve makyajını yapmak üzere web tasarım ajansınıza güvenebilir ve işin en başından itibaren içinde olduğunuz için atılan her adım ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.